DekaMarkt
Rode uien

Rode uien

Hoe groeien rode uien? Wanneer kun je ze oogsten? Waar moet je op letten als je uien koopt en bewaart? Nanco Lont uit Wieringerwerf weet alles van rode uien. Als kind hielp hij zijn vader al. Hij is nog net zo enthousiast en gepassioneerd als toen.

Familiebedrijf

In de Wieringerpolder teelt Nanco Lont rode uien. Zijn opa was een van de vele pioniers die zich eind jaren dertig van de vorige eeuw op dit drooggelegde stuk zee vestigde. Toen was het nog een grote kale vlakte. Nu is het er groen, met veel akkerbouw. In de verte zie je zeilboten op het IJsselmeer. Een vruchtbare, goed doorlatende bodem, de zilte lucht en het water van het IJsselmeer om de hoek, maken deze streek heel geschikt voor uienteelt.

null
null

Van zaadje naar ui

Afhankelijk van het weer gaan de zaadjes voor de rode uien in april of mei direct de grond in. Dat zaaien gebeurt in mooie rijen, op vaste afstanden van elkaar. Hoe meer ruimte er tussen zit, hoe groter de ui kan worden. Na een dag of tien komen de eerste groene sprietjes al boven. Een goed teken, want uit het sprietje gaat een ui groeien. In de weken erna wordt het sprietje steeds sterker en vormt er zich een bolletje. Uiteindelijk zie je de rode ui, met zijn kenmerkende rood-paarse kleur boven de grond komen.

Alles tegelijk oogsten

Als het loof gaat knikken en afsterft, is dat voor Nanco het teken dat de oogstperiode eraan komt. Dat is, afhankelijk van het weer, in augustus of september. Twee dagen voor de oogst, trekt een machine alle uien er in één keer uit. Ook het aanwezige onkruid wordt dan weggehaald.
De gerooide uien met het loof er nog aan, liggen dan een paar dagen op het land om te drogen. Dit is belangrijk voor de houdbaarheid van de ui. Daarna haalt een enorme wagen met laadbak alle uien in één keer van het land. Het loof en het zand worden er vervolgens afgehaald.
De uien gaan tot slot in kisten, zo’n 800 kg per kist. Binnen 12 uur na de oogst gaan ze naar het zuidelijker gelegen Grootebroek. Hier worden de uien met warme lucht gedroogd, koel bewaard, gesorteerd op grootte, gecontroleerd op kwaliteit en verpakt in netjes. Klaar voor vervoer naar onze verscentrale in Velsen-Noord.

null
null

Alleen doen wat nodig is

Nanco vindt het fijn als de natuur het meeste werk doet. Met handige trucjes helpt hij de uien groeien, zonder ze veel te storen. Beregenen van de percelen doet hij alleen als dat nodig is. Samen met andere boeren in de buurt maakt hij gebruik van een buizensysteem waardoor water uit het IJsselmeer in zijn sloot terecht komt. Tussen en om de percelen heeft Nanco stroken met bloemen aangelegd. Die zijn zo samengesteld dat ze insecten lokken, die de natuurlijk vijanden zijn van ongewenste beestjes in zijn gewas. Een slimme en mooie manier van bestrijding.

Nanco Lont is Global G.A.P.-gecertificeerd. Global G.A.P. is een wereldwijd erkende standaard voor de agrarische sector op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en voedselveiligheid.

Wist je dat / bewaartips

  • Bewaar rode uien op een koele en droge plek. Dan zijn ze nog weken houdbaar.
  • Let erop dat de uien mooi hard zijn als je ze koopt. Dan bevatten ze de meeste smaak.
  • De rode ui heeft een dieprode schil. Als je hem snijdt is hij lichtrood met wit. Dat staat mooi in een salade. Behalve rauw zijn rode uien ook heel geschikt om bijvoorbeeld te grillen of te bakken.
  • De ui is familie van de knoflook, prei en bieslook
null

Alles over onze telers

Benieuwd naar de herkomst van nog meer producten? Bekijk meer.