Terug naar overzicht
Voor 4 personen
Traditionele aardappelgratin
Ingrediënten
Aantal personen
Bereidingswijze Traditionele aardappelgratin
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de knoflook in plakjes en breng ze samen met de slagroom, Provençaalse kruiden, nootmuskaat en het zout tot tegen de kook aan. Laat 5 min. trekken en pureer met de staafmixer.
Stap 2
Schil intussen de aardappelen, spoel ze schoon en snijd ze met een dunschiller of kaasschaaf in plakken van 3-4 mm. Was de plakjes niet. Het zetmeel op de aardappelplakjes helpt bij de binding van de gratin.
Stap 3
Schep in een ruime kom of pan de aardappelplakjes en gruyère door het roommengsel.
Stap 4
Vet de ovenschaal in met de boter en doe het aardappelmengsel erin. Verdeel de aardappelplakjes gelijkmatig over de schaal en druk ze aan. Bak de aardappelgratin in 50 min. in de oven tot de bovenkant goudgeel en knapperig is.
Aanvullende benodigdheden
- - staafmixer
- - ovenschaal
Voedingswaarden
- Energie568 kcal
- Eiwit13 g
- Koolhydraten46 g
- Vet36 gWaarvan verzadigd25 g
