Ga naar de hoofdinhoud

Hollandse pruimen

Rijen fruitbomen vol met glanzend roze, blauwe en goudgele pruimen. Het water loopt je in de mond. Het is oogsttijd bij B&B Fruit in het Betuwse Herveld.

Afspelen

Pruimenmeesters uit de Betuwe

Samen met zijn neef Marinus runt Frederik Bunt (49) sinds 2010 B&B Fruit. Klinkt als een jong bedrijf, toch begon de familie al bijna 100 geleden met de fruitteelt. "We beheren de hele keten van de pruimenteelt. Van het planten van bomen tot en met het verpakken. Daarin zijn we uniek."

Bloemetjes en bijtjes

Een goede kwaliteit pruim begint bij een goede bodemkwaliteit. "We bemesten zo organisch mogelijk. Dat bevordert de weerbaarheid tegen ziektes. Het zorgt er ook voor dat de bodem beter water opzuigt en vasthoudt." Van bloesem tot rijpe vrucht duurt ongeveer 4 maanden. "In de lente ruik je op alle percelen de bloesem. Dan zetten we bijen in voor de bevruchting. Als de pruimen nog kleine groene bolletjes met een waterig pitje zijn, halen we een deel weg. We noemen dat de ruifase. In juni dunnen we gedurende een paar weken tak voor tak uit om groeiruimte te creëren. Zo verzekeren we ons van sappige, zachte en lekkere pruimen zonder de boom uit te putten

Check, check, dubbelcheck

"Afhankelijk van het ras en het weer, oogsten we in juli, augustus en september. Dat doen we met de hand. Alleen de goede exemplaren halen we eraf. In ons eigen verpakkingscentrum vindt een volgende check plaats. Een camera aan de sorteerlijn kijkt in de vrucht. Pruimen die niet aan de kwaliteitseisen voldoen worden er automatisch uitgehaald. Als ze zijn verpakt gaan de doosjes direct door naar het distributiecentrum van DekaMarkt." Tussen oogst en uitlevering aan de winkels zit maar een paar dagen. Dat onderscheidt Nederlandse pruimen van buitenlandse. "Onze zijn zachter en dus altijd ready to eat. Smaken verschillen natuurlijk. De een houdt van heel sappig, een ander meer van een bite."