Ga naar de hoofdinhoud

Milieu

Wij realiseren ons dat onze bedrijfsvoering van grote invloed kan zijn op het leefmilieu. Daarom spannen wij ons in om initiatieven te ontplooien die de wereld beter beschermen voor volgende generaties. Denk hierbij aan een verantwoorde afvalstroom of afgedekte koelingen.

Energiemanagement

We hebben een gecertificeerd energiemanagementsysteem (ISO 50001:2018), dit betekent dat we ons energieverbruik in de filialen monitoren en inzicht hebben in waar we (kunnen) verbeteren. Zo houden we de koelingen gesloten en dekken we koelingen af na sluitingstijd om energie te besparen en de kou goed vast te houden. Ook investeren we in duurzamere koudemiddelen en koelinstallaties. En deze maatregelen zijn direct effectief. Na heropening van onze winkel in Bergen zijn de volgende concrete resultaten te zien:

  1. Het absolute verbruik aan elektriciteit is met 28% afgenomen na de verbouwing.
  2. We zijn volledig gasloos. We gebruiken in Bergen helemaal geen gas meer.
  3. De CO2 uitstoot/footprint van de installaties in deze winkel is met 50% gereduceerd.

Lokaal

Producten kopen we zo veel mogelijk lokaal in. Met onze campagne ‘Zo smaakt Nederland’ spelen we daar op in en laten we tal van mooie voorbeelden zien. Een aantal succesvolle samenwerkingen kun je hier vinden: dekamarkt.nl/meer/beste-smaak-beste-prijs/herkomst

Van afval naar grondstof

Wist je bijvoorbeeld dat onze sinaasappelschillen apart worden ingezameld en via PeelPioneers opnieuw verwerkt worden tot nieuwe producten? Zo zorgen we er voor dat afval ook als grondstof voor een nieuw product gebruikt kan worden.

Minder verpakking, minder plastic

De verpakkingen van producten blijven we verbeteren. Zo hebben we ons, in lijn met het CBL, ten doel gesteld om in 2025 20% minder verpakkingsmaterialen te gebruiken. We gebruiken bij veel producten al minder plastic. Zo is ons gehakt verpakt in folie en niet meer in een bakje, hebben we de deksels van de emmers met snoeptomaatjes vervangen voor een dunnere folie, en gebruiken we voor steeds meer producten plastic, wat ook beter te recyclen is.